Vücut Bakımı & Vücut Aknesi İçin İpuçları

0 yorum

Vücut kuruluğu ve aknesi zaman zaman hepimizin karşılaştığı tadsız bir konu. Hadi bu sorunlara biraz daha yakından bakalım.

Kuru ve Hassas Bir Cilde Sahip Olmak

Kuru bir cilde sahip olmak çoğu zaman ciddi bir problem değildir. Ancak kuru cildimize, kaşıntı, gerginlik, ciltte pullanma ve cansız görünüm eklenince işler biraz değişiyor değil mi? Çoğu zaman ciltte yaşanan bu kuruluk ve hassasiyet, cilt bariyerinin bozulmasından kaynaklanıyor. Bunun dışındaysa genetik faktörler işin içine giriyor. Gelin konunun biraz daha derinine inelim ve cildimizin kuruluk ve hassasiyetine neden olan iç ve dış faktörleri daha yakından inceleyelim.

Hava

Cildimiz nemin ve derecelerin düştüğü soğuk havalarda daha çok kurumaya meyillidir. Havanın soğumasıyla birlikte banyo ve duş ritüellerimizde suyun sıcaklığını arttırıyor olmamız da cildimizi daha çok kurutan önemli bir etken. Sıcak su, cildimizde bulunan epidermis tabakasındaki keratin hücrelerine zarar verdiği için kuruluğa neden oluyor ve cilt canlılığını yitiriyor.

Sert Temizleyiciler

Duş aldıktan sonra vücudunuzu kuru ver gergin mi hissediyorsunuz? Bunun nedeni kullandığınız,

İçeriği cildimizde bulunan doğal yağları yok etmeye yönelik kuvvetli temizleyiciler olabilir. Bu durumda kullandığınız vücut temizleyicinizi daha hafif ve temiz içerikli bir ürünle değiştirmek yararlı olabilir.

Genetik

Kimimiz yağlı ciltle doğarız kimimiz de kuru. Hangi cilt tipine sahip olursak olalım cildimiz kendini korumak ve nemli tutabilmek için belirli miktarda sebum salgılar. Yağlı ciltler daha fazla sebum salgılarken kuru ciltlerde bu oran çok daha azdır. Bu nedenle kuru ciltli kişilerin cilt bariyerini güçlendirebilmesi için cildini dışardan daha çok desteklemesi gerekir.

Kuru Ciltler İçin En Etkili İçerikler

Hyalüronik Asit ve Seramidler

Hyalüronik asit neme susamış ciltlerin susuzluğunu ve nemsizliği gidermek için gerekli olan en önemli içeriklerden biridir. Seramidlerse kazanılan ve var olan nemi cildinize hapsederek cildinizi dış etkenlerden korumak için bir bariyer oluşturur.

Vitamin B3 - Niacinamide

Vitamin b3 ün suda çözünen formu olan Niacinamide‘in ciltteki görevlerinden biri de nemi hapsetmek. Bu sayede kuru cildiniz nemi cilt bariyerinin arkasında hapseder ve kuruluğun yarattığı olumsuzluklar azalır.

Antioksidanlar

Cildimizi serbest radikallere karşı koruyabilecek çok önemli 2 antioksidan vardır. C vitamini ve E vitamini. Bu vitaminler ciltte serbest radikal üretimini sınırlandırarak hücrelerin zarar görmesini engeller. Bu sayede erken yaşlanmayı, kırışıklıları ve en önemlisi cilt bariyerinin zedelenmesini engellemeye yardımcı olur.

Vücut Akneleri

Vücut aknelerinin oluşumu yüzümüzde akne oluşma nedenleriyle benzerlik gösterir. Akne, yüzümüz gibi vücudumuzda yağ üretiminin fazla olduğu bölgelerde oluşmaya çok yatkındır. Vücudumuzun üst yarısı yağ oluşumuna daha yatkın olduğu için göğüs bölgemizde ve sırtımızda daha fazla akne oluşmasına neden olur.

Yaşam tarzımız yani beslenme şeklimiz ve vücut temizliği ritüellerimiz gibi etkenler vücut aknelerinde büyük rol oynar. Bunların yanında genetik faktörler, stres seviyemiz, hormonlar ve terleme seviyemiz de akneye sebep olabilir.

Ter, vücudumuzun aşırı ısınmasını engellemek için vücudumuzun doğal soğutma sistemidir. Ancak terledikten sonra teri vücudumuzdan uzaklaştırmadığımızda ter kıyafetlerimize ve gözeneklerimizin içine dolar. Ter bu şekilde cildimize hapsolunca kıl köklerimizde bakteri oluşumuna bu da akne oluşumuna neden olur. Yani sırtınızda oluşan sivilcelerin en yaygın sebeplerinden birinin bu olduğunu söyleyebilirim. Bunu engellemek için yapman gereken, terledikten sonra giyisilerini değiştirmek ve vücudunu temizlemek.

Aynı zamanda taktığımız takıların ve aksesuarların vücudumuzda yarattığı sürtünmenin de sivilcelerimizi arttırdığını unutmamalıyız. Unutma ki Cilt üzerindeki sürtünme ve basınç da akne oluşumuna neden olur.

Beslenme Şekli ve Hormonlar

Eğer hassas bir cilde sahipsen şeker ve süt ürünlerinin vücudunda enlamasyona neden olduğu için akne oluşumuna sebep olduğunu unutmamalısın. Şeker ve süt ürünleri yağ bezelerinin daha fazla yağ üretmesine neden olduğu için bu ürünleri tüketirken sınırlandırman doğru olacaktır. Unutma ki yağ bezeleri ne kadar fazla sebum üretirse akne oluşumu da bu oranda artıyor.

Bu durumda bir dilim kek ve cola kulağa ne kadar güzel gelse de yediklerine dikkat etmen çok önemli. Gazlı içecekleri sodayla, şeker ihtiyacını meyvelerle giderebilmeyi deneyebilir misin? Bu çok fark yaratacak inan!

Temizlik

Bu kez temizliği, yattığın yerin temizliği olarak ele almak isterim. Günde ortalama 8 saatini yastığın ve yatağınla geçirdiğini varsayarsak, bunların sen farketmeden nasıl kirlenebileceğini bir düşün. Cildimizden yastık kılıfına ve çarşafına bulaşan ter, bakteri ve ölü hücrelerden kurtulmak için, düşündüğünden daha sık örtülerini ve kılıflarını yıkaman gerekir. Aynı zamanda doğal ürünlerden oluşan pamuklu kumaşları tercih etmek cildin için çok daha rahat ve iyi olacaktır.

Genel Vücut Temizliği

Vücut temizliğini yaparken öncelikle cildini ölü hücrelerden arındırmak için belirli aralıklarla nazikçe temizlemelisin. Bunu vücut peelingleri ve yumuşak bir keseyle yapabilirsin. Bunu yapmanın bir diğer yoluysa kuru fırçalama. Kuru fırçalama kan akışını hızlandırdığı gibi vücudunu ölü hücrelerden arındırır ve akne oluşumunu engellemeye yardımcı olur.

Kullandığın şampuanın da vücudunda akneye sebep olabileceğini hatırlatmak isterim. Bu yüzden saçını yıkadıktan sonra vücudan akan şampuanı ayrıca temizlemelisin. Bu sayede de vücudunda akne oluşumunu engelleyebilirsin.

Vücut aknesi tedavisi için İçerikler

Salisilik asit

Salisilik Asit beta hidroksi asidin (BHA) bir türüdür. BHA bir eksfoliant etkisi yaratarak cildinizi ölü hücrelerden arındırır ve gözenekleri temizler. Bu sayede akne oluşumunu engeller ve var olan aknelerden kurtulmana yardımcı olur.

Kimyasal Eksfoliantlar

Kimyasal eksfoliant denince hemen AHA’ları yani Alfa Hidroksi Asitleri düşünebilirsin. Güçlü birer AHA olan glikolik asit ve laktik asit cildini ölü hücrelerden arındırırken hücre yenilenmesine katkıda bulunur. Bunun yanında gözeneklerin açılması için çalışır yani cildi derinlemesine temizleyerek aktif akneleri tedavi ederken yenilerinin oluşmasına engel olur.

Seyreltilmiş Uçucu Yağlar

Okaliptüs ve çay ağacı yağı gibi uçucu yağlar da vücudunuzu akneler bakımından rahatlatmaya yardımcı birer içeriktir.

Umarım bu içerikler senin için de yararlı olur.

İyilik ve sağlık dolu günler

Nazlı

 

 

Yorum Yap

Blog yorumları yayınlanmak için kontrol edilir
Sizlere daha iyi hizmet verebilmek için internet sitemizde çerezler kullanılmaktadır. Detaylı bilgi almak için politikalarımızı inceleyin.
Bültenimize başarıyla kaydoldunuz.