Yağlı Cilt Bakım Rutini Rehberi

0 yorum

Bu yazımızda yağlı ciltlerin cilt bakım rutinine katkıda bulunabileceğini düşündüğümüz birkaç noktaya değineceğiz. Bunu yaparken sizlerin internette çokça arattığı ve bilmeniz gereken birkaç konuya değinmek istiyoruz. Bununla birlikte unutmadan buraya eklemek istediğimiz bir başlangıç noktası var: Cildinize uyguladığınız ürünler bir yana, beslenme alışkanlıklarınızın kalitesinin cilt kalitenizi doğrudan etkilediğini belirtelim ve konumuza dönelim. :)

Tüm Yağlı Cilt Ürünleri

Birinci sorumuz:

Cildiniz gerçekten yağlı mı?

Yağlı cilt, eğer çevresel ve dış faktörlerden etkilenmediyse, genetiktir. Ancak yanlış cilt bakım rutinleriyle cildiniz yağlı veya daha yağlı bir hal almış olabilir. Yanlış ürün kullanımı sonrası cildinizin sebum dengesini bozmak aslında çok kolay. Bu yüzden  sürekli bir yağlı cilt bakım rutini edinmeden önce cildinizin gerçekten yağlı olup olmadığından emin olmanız gerekir. 

1. Adım: Yağlı Cilt Nasıl Temizlenir?

Yağlı Cilt Temizleyici Önerileri

Yağlı Ciltler İçin Temizleyici Nasıl Seçilir?

Yağlı ciltlerin en büyük sorunlarından biri bu cilde sahip kişilerin ciltlerini sürekli temizleme ihtiyacı duymaları. Ancak cildi olması gerekenden fazla temizlemek cildinizin daha çok kurumasına ve tahriş olmasına neden olur. Dolayısıyla cildinizi aşırı temizleyerek olduğundan çok daha kötü bir duruma sokmanız çok muhtemel.

Nazik ve hassas temizleyicileri kullanmak bu noktada çok önemli. Size iyi gelen temizleyiciyi ararken dikkat etmeniz gereken 2 önemli faktör var. Bunlardan ilki kullanacağınız temizleyicinin SLS içermemesi. İkincisi ise gerçek sabunlardan kaçınmanız. İçerisinde SLS bulunan temizleyiciler ve sabunlar her tür cilt tipi için oldukça sert temizleyiciler olmakla birlikte cildimizin üzerinde bulunan koruyucu cilt bariyerini bozar ve cildin çok daha hassas olmasına neden olur. Bu hassasiyetin birçok şekilde geri dönüşü olabilir. Kızarıklık, kaşıntı, tahriş, sebum dengesinin bozulması.. 

Cildinize uygun temizleyiciyi bulduktan sonra cildinizi, aksi tavsiye edilmedikçe, günde iki kez sabah ve akşam yatmadan önce temizleyin. Temizleyicinizi güzelce duruladığınızdan emin olun. 

2. Adım: Tonik

Yağlı Ciltler İçin Tonik Önerileri

Cildinize uygun tonik kullanımı en az temizleyici kadar önemli. Kullanacağınız toniğin cildinizi kurutmaması ve sert ekten maddeler bulunmaması çok önemli.  İçerisinde salisilik asit, glikolik asit ya da laktik asit bulunan bir tonik tercih edebilirsiniz. Eğer şu ana kadar cilt tipinize uygun kullandığınız tonik işe yaramadıysa veya cildinizin tonik sonrası daha kötü olduğunu düşünüyorsanız, lütfen bu adımı rutininizden çıkartmak yerine bir uzmana danışın. Çünkü yağlı cildi temizlemeye yardımcı olmak, ciltteki yağ üretimini dengelemeye destek olmak ve bir sonraki adıma hazırlamak gibi görevleri olan toniğin cilt kalitenizi arttırmada oldukça önemli bir yeri var.

3. Adım: Serum

Yağlı Ciltler İçin Serum Önerileri

Gözenekleri sıkılaştırmak ve yağ dengesini sağlamakla birlikte cildinizdeki pürüzleri azaltmak için yağlı ciltlere özel bir serum kullanabilirsiniz. Ancak kullandığınız serumların içerisinde bulunabilecek etken maddelerin güneşle etkileşiminde bir sorun olup olmadığından emin olmayı unutmayın. 

4. Adım: Nemlendirici

Yağlı Ciltler İçin Nemlendirici Önerileri

Yağlı ciltlerin nemlendiriciye daha az ihtiyacı olduğu mitinin devasa büyük bir yanlış olduğunu artık biliyoruz. Nemlendiricinin ciltteki yağlanmayı arttırdığı yanılgısının aksine, yağlanmanın en büyük sorunlarından bir tanesinin cildinizi yeterli derecede nemlendirmemek olduğunu unutmayın. Cildinizde yağlanmayı arttırmayacak, su bazlı, hafif formda (örneğin jel formlu nemlendiriciler) nemlendiriciler tercih edebilirsiniz. 

5. Adım: Güneş Koruyucu

Yağlı Ciltler İçin Güneş Koruyucu Önerileri

Yaz kış farketmeksizin sabah rutininin son adımı olarak mutlaka hafif bir yapısı olan güneş koruyucusu kullanın. Yağlı cilt bakım rutininin en önemli adımlarından biri olabilecek güneş koruyucu kullanmak, bir önceki adımlarda kullandığınız ürünler asidik olabileceğinden, cildinizi bu adımla koruyarak desteklemek oldukça önemli.

Maske ve Pellingleri görmüyorum dediğinizi duyar gibiyiz. Bu noktada kullanacağınız maskeleri ne için kullandığınızı bilmeniz çok önemli. Cilt yağlanması endişesiyle ya da farklı endişelerle kullandığınız maskeleri haftada 1-2 kez kullanabilirsiniz.

Birçok yerde okuyabileceğiniz haftada 2-3 tavsiyesinin aksine biz kendi tecrubelerimizden haftada 3 kez maske kullanımının cildimize iyi gelmediğini gördük. :) Bu yüzden tavsiyelerimizi yazdığımız bu yazıda maske kullanımını haftada 2 ile sınırlandırmanızı tavsiye ediyoruz. 

Peeling kullanımınızı ise cildinizde farklı bir sorun yoksa haftada 2,3 kez hafif yapılı peeling kullanabilirsiniz. Soyucu ürünleri ise haftada 1 kez ile sınırlandırabilirsiniz. 

Yağlı Ciltler İçin Maske

Yağlı cilt rutininizde kullanabileceğiniz birkaç maske çeşidini sizin için derledik. Bu maskelerden dilediğinizi cildinizin durumuna göre haftada 2 kez kullanabilirsiniz. 

Kil Maskeleri

Kil maskeleri, ana bileşenleri olarak kil içerir. Gözeneklerdeki yağları ve kirleri emmeye yardımcı olurlar. Dokusu farklı birkaç kil tipi olmasının yanında kil maskeleri içlerinde farklı bileşenler (nemlendiriciler, yağlar vs) bulundurabileceğinden kil maskelerini denemeden nasıl bir etki yaratacağını söylemek zor.

İçerisinde Kaolin killeri bulunduran kil maskeleri bentonit bulunduran maskelerden daha az emiciliğe sahiptir. Bu yüzden bu tip kil maskeleri (genellikle beyaz ve pembe kil maskesi olarak görebilirsiniz) kuru ve hassas ciltler için idealdir. Yağlı cilt rutininize ekleyebileceğiniz kil maskesinin ise bentonit maskeleri olmasını tavsiye ederiz. Genellikle yeşil renkte olan bu kil maskelerini tavsiye etmekle birlikte az önce belirttiğimiz gibi farklı etken maddelerin eklendiği çok çeşitli yeşil kil maskeleri olduğundan, kullanmadan önce bu maskelerin içeriklerine ve incelemelerine göz atmak isteyebilirsiniz.

Kil Maskesi Nasıl Kullanılır?

Elinizle ya da bir fırça yardımıyla maskeyi cildinize uygulayın. Cildinizin töleransına bağlı olarak 5-30 dakika kadar bekleyin, ardından yıkayın. (benim yaptığım gibi cildinizin töleransını gözetmeksizin fazla süreler kil maskesini cildinizde tutup cilt bariyerinizi yerle bir etmeyin. ) Kil maskesi cildinizde tuttuğunuz süre boyunca kurumamış olabilir, endişelenmeyin. Sırf kurumasını beklemek cildinizi tahriş edebilir ve sebum dengesini daha çok bozarak sonrasında daha çok yağlanmaya neden olabilir.

Bizim ekipçe favorimiz olan kil maskeleri ise aşağıda:

Darphin Purifying Aromatic Clay Mask          Jowae The Purifying Clay Mask

.                                             

 

Nem Maskeleri

Nem maskelerine kış dönemlerinde daha çok ihtiyaç duyabilirsiniz. Cildinizin yağlıyken daha rahatsız edici olamaz derken üstüne kuruyup tüm cilt bakım rutinininizi çöpe atma isteğini doğurabilir. Ancak bunu yapıp bambaşka ürünler denemeye yönelmeden önce rutininize haftada bir nem maskesi eklemeyi deneyebilirsiniz. Nem maskesini kış döneminde haftada 1, maksimum iki kez, yaz döneminde ise 2-3 haftada bir uygulamak, cildinizin ihtiyacı olan nemi almasına destek olacaktır. Hangisini tercih edeceğiniz ise size ve tecrübelerinize kalmış. :) Bizim nem maskesi tavsiyelerimize ise buradan ulaşabilirsiniz. 

 

 

Yorum Yap

Blog yorumları yayınlanmak için kontrol edilir
Sizlere daha iyi hizmet verebilmek için internet sitemizde çerezler kullanılmaktadır. Detaylı bilgi almak için politikalarımızı inceleyin.
Bültenimize başarıyla kaydoldunuz.