Yüksek Doz Kortizon-Sivilceler-Vücut Ağrıları

0 yorum

Kortizonun sadece vücutta ödem yarattığını sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Çeşitli rahatsızlıklar nedeniyle rutin olarak kortizon kullanan ya da belirli dönemlerde çok yüksek dozlarda kortizon alanlar beni anlayacaktır. Benim ve birçok kişi için kortizonun neden olduğu akne ve vücut ağrıları sorununa biraz daha yakından bakmak ve deneyimlerimi paylaşmak istedim.

 

Şu akne meselesi!

Kortizon kullanırken ve özellikle tedavi sonrası omzumda, sırtımda, yüzümde ve kollarımda akne problemleri yaşamaya başladım. Bu durum kimilerinin başına hiç gelmezken kimileri de (o kimilerinden biri benim) bir süre bu problemi yaşıyor.

Bu akneler neden mi oluşuyor?

Çünkü kortizon, yağ bezlerinin enflamasyona ve iltihaplanmaya daha açık bir hale gelmesine neden oluyor. Bunun sonucunda da vücudumuzda yağ bezlerinin daha yoğun olduğu bölgelerde sivilceler oluşuyor.

Hal böyle olunca araştırmalarım ve doktorlarımın tavsiyesiyle sonraki kortizon tedavilerimde öncelikle tedavi boyunca uyguladığım diyeti tedavi sonrasında da bir süre uygulamaya devam ettim. Genel olarak yağ, tuz ve şekerden çok ama çok uzak durdum. Genel kapasitemin çok üzerinde su içtim. Günlük 2,5-3 lt bazen de fazlası olarak düşünebilirsin. Vücudumda antioksidan ve detoks etkisi yaratacak şeyler tükettim. Kırmızı meyveler ve yeşil sular gibi. Tüm bu tarifler de bir başka yazının konusu olsun.

Sonuç olarak 0 akne bir dönem geçirmedim. O zaman savaşmaya devam! Bu kez yüz ve vücut bakım rutinime akne karşıtı ürünler ekledim. Öncelikle zaten rahatsız olan cildime agresif etkiler yaratacak ürünler kullanmadım ve aşağıdaki ürünleri aknelerden kurtulana kadar uyguladım.


Adım 1: Temizlik

Yüzüm için her zaman kullandığım ve cildimi rahatsız etmediğinden emin olduğum temizleyicimle hiç aksatmadan sabah akşam cildimi temizledim. Unutma bu savaşta üşenmeye yer yok. Eğer sen de böyle bir sorun yaşıyorsan tavsiyem içeriği cildini yormayacak sebum dengeleyici hassas temizleyiciler kullanman. Benim zaten yağlı bir cildim olduğu için ekstra bir ürün kullanmama gerek kalmadı.


Adım 2: Tonik


Ah bu toniğin değeri ne zaman anlaşılacak bilmem. Temizleyiciyle kaybolan nemi cildime geri kazandırması ve sebumu dengelemeyi destekçi bir tonikle rutinime devam ettim. Pamuk gibi gıcır gıcır bir ciltle 3. Adıma geçtim.


3.Adım:Serum


Serum aklında sadece nemlendirme ve anti aging gibi konularla sınırlı kalıyorsa fikrini hemen değiştireyim. Serum bu dönemde en yakın arkadaşın olabilir. Cildin daha derinlerine inen bu form daha güçlü bir etki sağlayarak pütürlenmeleri, akne ve siyah nokta oluşumunu engellemeye yardım ediyor. Ama ne yardım!


4.Adım: Nem Nem Nem


“Sivilcem çıktı nemlendirici sürmek işleri daha da kötü yapar” diye düşünüyorsan hemen bu düşünceyi kafandan silmeni öneririm. Cildini nemsiz bırakmak cildinde yeni oluşan aknelerin üzerine bir (ya da birkaç) yenisinin daha eklenmesine neden olabilir. Bu yüzden cildinde yağlanmayı yani sebum seviyesini arttırmayacak, hatta benim gibi zaten yağlıysa ve bu seviye arttıysa sebum seviyesini dengeleyecek bir nemlendirici kullanmanı öneririm. Eğer normal bir cilde sahipsen yine hafif yapıda nemlendiriciler kullanman iyi olur.


5.Adım: Koruma


Her zaman ama her zaman yapman gereken bu adım cildin hassas ve akneliyken daha önemli. Yüksek koruyuculuğu olan hafif yapılı bir güneş koruma kremini sakın atlama.


6.Adım: Maske


Haftada 1 ya da 2 kez cildini derinlemesine temizlemek ve yatıştırmak için maske yap. Gözle görünür sonuçlar için kısa bir süre beklemen gerekebilir ama beklediğine değecek.


7. Adım: Yatak Takımlarını Temizle


Bu dönemde cildin daha hassas ve akneye daha yatkın olacağından bakterileri gibi etkenlerden cildini korumak adına yastık kılıfını çarşafını ve örtünü(ya da örtü kılıfını) her gün değiştir. Aynı zamanda %100 pamuklu materyallerden oluşan kumaşların her zaman cildimiz için daha iyi olduğunu unutma!


8. Adım: Her zaman 1. Adıma Dön


Bu rutine sabah başladıysan akşam, akşam başladıysan ertesi gün sabah geri dönmeyi ve cildin aknelerden temizlenene kadar uygulamaya mutlaka devam et. Süreklilik bu konuda en önemli noktalardan biri.


Vücut Akneleri:


Vücudumuzda çıkan aknelerle de en az yüzümüzde çıkan akneler kadar savaşmaya değer. Vücudum için şu adımları uyguladım.


Yüzüm ne kadar yağlanmaya müsaitse vücudum da bir o kadar kuru ve hassas. Bu durumda ilk denemelerimde vücut için sebum dengeleyici ürünleri kullandıktan sonra bana en iyi gelenin biraz daha sabırla birlikte hassas temizleyiciler olduğunu gördüm. Bunun için hassas ve kuru ciltler için üretilen vücut temizleyicilerini kullandım.

Vücudumu ölü deri ve cilt hücrelerinden arındırmak için bu dönemde kese yapmadım. Asla demiyorum çünkü bir kere denedim ve aknelerin biraz daha kötüleştiğini gördüm. Bu yüzden bence sen de deneme. Bunun yerine hassas eksfoliantlar ve vücut peelingleri kullanabilirsin.

her banyodan sonra mutlaka ama mutlaka vücudumu en küçük noktasına kadar nemlendirdim. bunun için yine hassas ve kuru ciltler için üretilen nemlendiriciler kullandım ve vıcık vıcık olmayı asla dert etmedim.

Kış dönemine denk gelen tedavilerimde sürtünmenin akneleri kötüleştirebileceğini ve arttırabileceğini düşünerek yumuşak kumaşlı giyisiler giydim.

Gelelim Ağrı ve Yorgunluk Meselesine..


Tüm araştırmalarım ve deneyimlerim sonucunda yorgunluk ve ağrılar tedaviden yaklaşık 1 hafta sonra geçmeye başlıyor. Ama bu süreyi daha konforlu geçirmek için bol bol su, ödem atıcı ve detoks etkili sular içmek hem ağrıyı hem de vücutta oluşan ödemi hızla atmak için çok iyi bir yol.

Şunu özellikle belirtmek isterim Bu rahatsızlıklardan herhangi birini yaşıyorsan öncelikle doktorunuza danışmalısın.

Senin de bunlara benzer deneyimlerin varsa yorum bölümünde paylaşırsan çok sevinirim.

İyilik ve sağlıkla kal,
Naz

Yorum Yap

Blog yorumları yayınlanmak için kontrol edilir
Sizlere daha iyi hizmet verebilmek için internet sitemizde çerezler kullanılmaktadır. Detaylı bilgi almak için politikalarımızı inceleyin.
Bültenimize başarıyla kaydoldunuz.